OutdoorAnyu

Utazás gyerekkel és kutyákkal

Egy sütemény, aminek a receptje olyan titkos, mint a Coca-Coláé

img_5717.JPG

Egy titkos sütirecept, melyet a "munkanélküli" szerzetesek kezdtek el készíteni ott, ahol Vaso de Gama imádkozott mielőtt elindult felfedezőútjára? Gyere, és ismerd meg miről híres Lisszabon egyik legszebb negyede, Belém!

Belémben található a Szent Jeromos kolostor, amit Vasco de Gama Indiai felfedező útjából hazatérésének alkalmából építettek. A kolostor egy kápolna helyén épült, ahol a felfedező a tengerészeivel együtt imádkozott, mielőtt árbócot bontottak és az afrikai partok mentén elindultak India felé - ma pedig kolostor melletti hatalmas templomban nyugszik egy híres portugál költő mellett. 

img_4494.jpg

 Az itt élő szerzetesek nevéhez kötődik ez a sütemény is. Az 1800-as években Portugáliában bezárták a kolostorokat, így a szerzeteseknek új megélhetés után kellett nézniük. A közelben található egy cukorfinomító, így mi máshoz is kezdtek volna, mint egy ősi recept alapján süteménykészítésbe. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendett ez a krémes kis édesség és hiába a számtalan megkeresésnek, a világon csak itt kapható a mai napig az eredeti, Pastéis de Belém. A recepje pedig olyan titkos, hogy összesen 4 ember tudja, akik nem utazhatnak például egy replőgépen egyszerre. Kipróbáltuk, tényleg isteni, de nem is csoda: naponta 20 ezer darabot sütnek belőle - mindet kézzel készítve. Kérheted elvitelre, vagy elfogyaszthatod a több, mint 400 fő befogadására alkalmas termükben is egy finom kávéval. 

img_4540.jpeg

img_4535.jpeg

img_4529.jpeg

A Tagus folyó mentén haladva Tengerész Henrik halálának 500. évfordulója alkalmából épült műemlék magasodik felénk, ahonnan egy hangulatos parti sétányon tudunk tovább haladni a Belém Toronyig. A torony szintén Vasco de Gama dicső hazatérésének emlékére készült és Lisszabon város ünnepélyes kapuja volt sokáig, amellett, hogy védelmi szerepet is betöltött. 

Innen ha még van egy kis időd megnézheted a csempe múzeumot vagy tovább utazhatsz Cascaisba. 

Jegyek: mi a Lisszabon kártyával utaztunk ide (majd tovább Cascaisba) és belépésre is jogosított mindenhova. Tipp: pici gyerekkel egyből előre is engednek a kolostornál, nem kell kivárnod az óriási sort. A délutáni órákban látványosan kevesebben voltak a kolostor előtt mint reggel. 

Hogy jutsz ki a városból Belémbe? Tömegközlekedéssel többféleképpen is ki tudsz jutni (vonat, busz, villamos), de akár lime rollerrel is bejárható a távolság. 



A bejegyzés trackback címe:

https://outdooranyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8918214303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vándorember · shorttrips.blog.hu 2023.10.20. 16:57:44

Bár már jópár éve, hogy Lisszabonban voltam, ha visszagondolok mindig Belém és a nata jut elsőre az eszembe! <3

Állandó oldalak

Leírás

Megmutatom milyen szuper aktívan élni anyukaként és hogy a világot egy kisgyerekkel sem lehetetlen felfedezni

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása