OutdoorAnyu

Utazás gyerekkel és kutyákkal

3 érdekesség egy városról, ami tökéletes az egynapos kiránduláshoz akár gyerekkel is: Padova

img_8776.jpg

 A pünkösdi hosszúhétvégét Velence régiójában töltöttük és az egyik napunk célpontja Olaszország egyik legrégebbi városa, Padova volt. Remek választás, ha a környéken jársz - Velencében vagy Veronában - és egy kicsit kevésbé felkapott és zsúfolt helyre vágysz. Bónusz pont jár azért, hogy Európa második legnagyobb tere (A moszkvai Vörös tér után) itt található, ami remek teret nyújt a kisebb felfedezőknek is a rohangálásra és kötetlen játékra. Egy nap alatt kényelmesen végig tudod nézni a nevezetességeket így ha szűkösebb idővel gazdálkodsz a pelenkacserék vagy szundi-idők miatt, akkor sem kell lemondanod a városnézésről!

A város kétszer is szerepel az UNESCO Világörökség listáján – ezt köszönheti egyrészt a 14. századi freskóinak valamint a világ legöregebb botanikus kertjének.

Na de nézzük is, hogyan nézett ki a napunk Padovában egy 10 hónapos gyerkőccel! A belváros gyalog is könnyűszerrel bejárható, mi a központ szélén található parkolóházban tettük le az autónkat, innen pár perc sétányira volt az első megállónk, a Palazzo Moroni, ám még odafelé menet lecsüccsentünk meginni egy kávét egy szimpatikus cukrászdában, a Caffé Cavourban. Lecsúszott mellé egy pisztáciás croissant, csak hogy ne legyen savam jeligével :) .

img_8762.jpg

A Palazzo Moronit, vagy más néven Palazzo del Podestát a 13. században építették, hogy a város elöljárójának lakhelyéül szolgáljon (innen ered a podestá neve). Az épület összeköttetésben áll a Palazzo della Ragione-al, ami egy hatalmas, középkori épület, földszintjén élelmiszerpiac található kávézókkal és bárokkal, míg az emeleten az igazságszolgáltatás székelt. A hatalmas hallok gyönyörű freskókkal díszítettek (részese is az UNESCO világörökségnek) és egy hatalmas fa ló szobor is található fent.

A tér túlvégében szinte azonnal meg is pillanthatjuk a Piazza del Signorit. Ezen a téren szintén piacozhatunk egyet, ha délig érkezünk, este pedig könnyen rendezvények színterén találhatjuk magunkat. Szemközt a Velencei óratorony hasonmását találhatjuk.

img_8778.jpg

Ezután egy kicsit hosszabb séta következett a város hangulatos kis utcáiban, útba ejtve a Piazza Duomot elértünk a Prato della Valle-ba, ami Európa 2. legnagyobb tere. A tértől egy utcácskányira található a világhírű Botanikus kert is, ami számunkra most kimaradt sajnos, ugyanis a kislányom felébredt, mi pedig szerettük volna kihasználni a Prato csodás zöld, árnyas parkját. A teret több mint 70 Padovához köthető ikonikus személy szobra veszi körül, megtalálható itt például Galileo Galilei és II. János Pál Pápa is.

Napunk zárásaként a Szent Antal Bazilikába tértünk be. A belépés ingyenes, azonban mindenkit kérnek a megfelelő öltözet (vállak és combok takarása) viselésére. A bazilikát a 13. században kezdték el építeni, így a bizánci, gótikus és a barokkos jegyek is fellelhetők rajta.  

img_8834_s.jpg

3 Érdekesség a városról:

  1. Több mint 3 ezer éves múltra tekint vissza Padova történelme és művészete. A várost időszámításunk előtt 1183-ban alapították, ezzel nem kevesebb, mint 430 évvel ősibb, mint az ország fővárosa, Róma. Mindemellett időszámításunk előtti első századra Olaszország egyik leggazdagabb városa lett. Nem csoda, hogy ilyen gazdag művészeti kincsekben, hiszen Európa legnagyobb elméi is otthonukként hívhatták a helyet (városnézés közben meg is tekintheted például Galileo Galilei vagy Donatello otthonát, vagy a bazilikát, ahol Elona Cornaro Piscopia-t temették, aki az első PhD-s nő volt)
  2. Tudományos és Vallásos központ is, hiszen Olaszország második legrégebbi egyeteme 1222-ben itt alakult, és ezt a helyet tekintik a modern orvoslás bölcsőjének is. Emellett a város a Szent Antal kultusz központja is, ha erre jársz, mindenképpen térj be a lenyűgöző, gazdagon díszített Szent Antal bazilikába. A zarándokhelyet évente csaknem négy millió hívő látogatja.
  3. Ha vásárlás, gasztro vagy kávézás szerelmese vagy, Padova a te helyed lesz! A luxus világmárkáktól kezdve a történelmi butikokig a fő utcán mindent megtalálsz: kozmetika, ékszer, antikváriumok. Emellett érdemes a napi piacokra is betérni (ezeknek a hagyománya 800 évre tekint vissza), ahol friss, helyi ételek vagy kézműves termékek kínálatából válogathatsz. Ha délben megéhezel remek választás, ha a helyi specialitást, a bigolit próbálod ki, amit kacsa vagy szardínia-szósszal szolgálnak fel vagy a bollito misto alla Padovana-t, ami pedig különböző húsokból főtt ragu. Az édesszájúak sem fognak csalódni, számos kiváló cukrászdát találsz, ha pedig valami helyi édességre vágynál akkor a pazientina-t (ami egy mandulás, csokis sütemény) vagy a pevarinit (mandulás kakaós kis sütike) kérd. Emellett Olaszország egyik legnevesebb kávézói is megtalálhatóak a városban.

 img_8795.jpg

Ha interaktív térképen szeretnéd megnézni mi merre jártunk itt tudod megnyitni: 

A bejegyzés trackback címe:

https://outdooranyu.blog.hu/api/trackback/id/tr218161414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Állandó oldalak

Leírás

Megmutatom milyen szuper aktívan élni anyukaként és hogy a világot egy kisgyerekkel sem lehetetlen felfedezni

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása