OutdoorAnyu

Utazás gyerekkel és kutyákkal

Megőrültél? Vadkempingezni egy kisbabával és kutyával?

img_1070_jpg.jpg

Életem első – és idén nyárig egyetlen vadkempingezős élménye Norvágiában volt legjobb barátnőmékkel. Számukra mindennapos dolog az, hogy munka után beülnek az autóba, vagy túráznak egyet és kint alszanak a szabad ég alatt, valahol a semmi közepén. Sokáig halogattam a nagy álmom, hogy én is belefogjak, azonban idén tavasszal az egy éves gyerkőcöm mellett úgy éreztem, kell valami új impulzus, valami kaland a mindennapjainkban. Hiányzott az a sok idő, amit régen kint töltöttem a természetben. Úgy döntöttem fittyet hányok a körülöttem lévők negatív véleményére, - miszerint teljes őrültség vadkempingezni, pláne nem egy kisgyerekkel - és nekivágok.

Előre is leszögezem, hogy nem vagyok szakértő, itt most csak inspirációt, ötleteket és tapasztalatokat szeretnék megosztani azokkal, akik hozzám hasonlóan évek óta ülnek az álmaikon és nem mernek elindulni. A felszerelésemet a Sarkcsillag sportbolt biztosította, köszönöm szépen a rengeteg jó tanácsot nekik!

Egyáltalán hol lehet sátrazni? Szabályos a vadkempingezés itthon?

Ha úgy döntesz, hogy sátorban, függőágyban vagy lakóautóban / lakókocsiban szeretnéd tölteni az éjszakát, akkor választhatsz kijelölt kemping helyeket vagy vadkempingezhetsz. Hazánkban bizonyos szabályokat betartva (ITT  találsz egy cikket erről) mint például: a túristaútról nem letérve, természetvédelmi területet elkerülve és 24 óránál nem tovább tartózkodva legális vadkempingezni. (Az őszi időben érdemes utánajárni hol és mikor van erdőlátogatási tilalom a vadászati idény miatt).

img_1036_1.jpg

Na de mire is van szükségem?

Norvágiában egy függőágyban, derékaljal a hónunk alatt mentünk ki. Most azért egy pici gyerekkel némileg több felszerelésre van szükségem. Minimalista pakolással amikor túrázva mentünk ezeket vittük ki egy éjszakára:

  • Természetesen a sátor: a mi választásunk Salewa Denali III típusúra esett és nagyon szeretem! Egyszerű összerakni, súlya is könnyű és kicsire összecsukható. Úgy gondolom, érdemes egy picivel nagyobb sátrat választani ha gyerekkel utazik az ember, ha rossz az idő, és bent kell kicsit lekötni őket, vagy pelenkázni, öltöztetni kell őket pár centi is sokat számít a komfortérzetnek. Két rétegű a sátor, nagyon praktikus, hogy a felső víz és szálzáró réteg leszedhető, így jó időben, alvás előtt/után nincs fülledt meleg ha leszedem. 
  • Hálózsákok: én egy Salewa Micro II 800 -ban, míg kislányom egy Deuter Little Starban alszik, Matcha (a labradorom) pedig egy Non-Stop dogwear Ly -ben.
  • Derékalj: Yate Extrem Lite önfelfújós matrac
  • Párna: Trekmates Soft Top
  • Bicska
  • wetbag a pelusoknak
  • Pelenka
  • fejlámpa
  • Víz, nasi
  • Plusz réteg és váltás ruha
  • Powerbank
  • Liliputi csatos hordozó (az Orsi23 kóddal 7% kedvezménnyel tudsz vásárolni a márka webshopjából)

Étlezések ha nem akarunk kint főzni

Én még nem tartottam magam annyira hardcorenak, hogy főzni is nekiálljak kint, ezért otthon olyan ételeket készítettem, amiket könnyen és viszonylag kevés pacsálással el tudtunk fogyasztani és nem romlanak meg az éjszaka alatt. Kedvenceink pl. a banános-cukkinis lepény, zöldséges-hummuszos wrap. 

 img_1320.jpg

Tapasztalataim:

Miért is akartam, hogy a gyerekem megtapasztalja milyen vadkempingezni? Mert szerintem ennél nincs jobb módja annak, hogy közel kerüljön a természethez, megtanuljon lelassulni és megfigyelni az életet maga körül, hogy megtapasztalja, nem csak messzi tájakon lehet szórakozni, kikapcsolni, hogy hotelszobákon és apartmanokon kívül is van élet, hogy nem kell játék ahhoz, hogy jót játszunk, hogy milyen madárcsicsergésre kelni, vagy éjjel arra ébredni, hogy sakálok üvöltenek a közeli erdőben. Mert hiszem azt, hogy ezek értékek. És ezekkel az értékekkel tanulja meg azt, hogy vigyázzon a környezetére.

A kislányom alapvetően rossz alvó, gyakran ébred éjszaka – ez a sátrazásokkor sem volt másképp. Számomra mindig nehéz belőni, hogy öltöztessem fel, hogy ne izzadjon de ne is fázzon meg. A hálózsákja viszont remek választás ebből a szempontból is, ugyanis a cipzár mindkét oldalon lenyitható, így az éjszakát teljesen kitakarózva kezdjük, hajnalban pedig jobban felhúzom rá, majd reggel amikor kezd melegedni az idő újra kicsit lentebb húzom. Ezen felül gyapjú rugdalózó van rajta alsó rétegnek, így ha meg is izzad este hajnalban nem fog megfázni, hála a gyapjú természetes nedvességelvezető tulajdonságának és annak, hogy vizesen sem hűti a testet.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és jobban érdekelnek a mindennapjaink, kövess instán @orsischmidt vagy Tiktokon @orsi.schmidt.

img_1028_jpg_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://outdooranyu.blog.hu/api/trackback/id/tr3518187829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Állandó oldalak

Leírás

Megmutatom milyen szuper aktívan élni anyukaként és hogy a világot egy kisgyerekkel sem lehetetlen felfedezni

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása